Ondvinter
Titel: Ondvinter
Serie: Berättelsen om blodet (Del1)
Författare: Anders Björkelid
Utgivare: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 282
Språk: Svenska
Genre: Fantasy, barnböcker, ungdomsböcker
Om boken:
Ondvintern kommer med en kyla som tränger in i människors hjärtan och sinnen. Ingen kan veta vem som drabbats, vem som går att lita på, vem som ännu inte är i Vinterkungens våld...
Recension:
Att kika i människors boksamlingar är något jag gärna gör, om jag får tillåtelse. Det är det bästa sättet att få tips på böcker som en inte annars kanske skulle lägga märke till, lite som att scrolla bland alla bokälskare i sociala medier. Det händer också att jag lånar med mig en bok, och "Ondvinter" är just en sådan bok. Att vi hade en extra kall vinter i år med rikligt med snö gjorde att jag kunde maximera läsupplevelsen genom att läsa den utomhus i minusgrader och riktigt känna kylan ända in i märgen.
"Ondvinter" har av flera kallats "Sveriges bästa fantasy" och det är inte svårt att förstå varför. Trots att den har många år på nacken håller den fortfarande måttet. Författaren bjuder på en mörk berättelse full med fantasi, men vars kyla och hopplöshet inte känns allt för avlägset i den dystra sinnesstämningen, som råder i samhället idag. Den förlamande känslan upplevs nästan metaforisk. Läsaren får snabbt en känsla för att äventyret kommer att bli episkt, och svärtan i berättelsen bryts av med en stark syskonkärlek och en gnutta nostalgi.
Författaren har ett vackert, målande språk som är något ålderdomligt, vilket passar bra till en fantasy och är en stor del av inlevelsen. Han använder en del ord som kanske inte alla är bekanta med, men den är inte heller svårläst. Språket flyter på bra och skapar en stämningsfull bladvändare.
Miljöbeskrivningarna är en av de bästa skildringarna jag har läst. Den är en gedigen världsbild som är oerhört detaljrik, utan att vara allt för komplicerad. En kan nästan ta på den värld han byggt upp, eftersom den är så detaljrik och läsaren kan med lätthet föreställa sig både den nya världsbilden och den som fanns förr.
Det ligger mycket styrka i karaktärerna som griper läsaren redan från början. Karaktärsdragen varierar stort och det märks att författaren lagt ner tid på att skapa unika personligheter, som alla är intressanta på sitt sätt. Huvudkaraktärerna är lätta att tycka om och vi lär känna dem allt mer, med lite lagom information i taget. Vad mer kan en begära?
Även om "Ondvinter" inte är den bästa svenska fantasy jag läst, så är det definitivt topp 10. Eftersom den inte är fristående är det svårt att sätta ett betyg. utan att ha läst helheten. Förmodligen kommer betyget för helheten vara högre än enbart för den första delen, då vi lämnas utan ett avslut. En perfekt bok att njuta av så här på vinterhalvåret för den som gillar mörk, lättläst fantasy och jag ser fram emot bok nummer två.
Betyg: 3 av 5