A Battle Against Demons
Titel: A Battle Against Demons
Författare: Kjell-Vidar Åhman Teig
Utgivningsår: 2024 (Engelsk utgåva)
Utgivare: Music Is Everywhere
Språk: Engelska
Genre: Skräck
Om boken:
Welcome to Øyerstad
Robert
I find myself on a raft on Lake Mørkved, pursued by both the living and the dead. The muzzle of a gun pressed against my neck could save me from the Witch and Death but also prevent me from breaking the curse cast upon us all. How could things go this wrong?
Øyerstad
The sign welcoming you to Øyerstad is worn and torn, and if you blink, you might just miss it – the little village nestled deep in the forests of rural Norway. Everyone in Øyerstad thinks they know everyone in Øyerstad. They don't.
The Circus
The Phantoms sway eerily outside the tent, where the scents of sweets, popcorn, grease, and oil mix with the stench of excrement. Hooves and claws scrape against iron grating. Something prowls out there, where light becomes dark, a deeper shadow within the shadows, ready to tear apart anything in its path.
Recension:
"A battle Against Demons" kunde varit enbart en klassisk skräckberättelse där folk bara dör till höger och vänster, och ändå vara en bra bok. Istället bjuder Kjell-Vidar på något djupare, vilket gör det tydligt att vi har att göra med en författare fylld av kreativitet.
Boken har många lager att skala av, och läsaren gör bäst i att vara uppmärksam för att inte missa alla pusselbitar som författaren delar ut, för att sakta men säkert bygga upp den här fascinerande, lite psykologiska skräckhistorien.
Som många av er redan vet är jag en van skräckläsare med en hög tröskel för vad jag tycker är läskigt, och för min del är inte det här så skrämmande, utan mer en, inte att underskatta, vad jag kallar mysskräck, med mörka tragedier övernaturliga krafter. Ypperligt att läsa även om en är lite räddharig av sig.
Det här är förvisso en översättning men hela boken osar fortfarande av en nordisk känsla, på sätt och vis känns det som att en läser författarens egna ord, kanske har han översatt själv?
Det var några månader sedan jag läste på engelska, och jag förväntade mig att det skulle ta lite tid att komma in i boken, men boken är otroligt välskriven och jag slungas in i den med en gång. Jag älskar sättet den är skriven, och även om jag inte kan precis alla ord, är det en lättläst bladvändare från början till slut.
Miljöbeskrivningarna och allt annat som skildrar det lilla samhället Øyerstad på 1980 och 1990-talet skapar en helt magisk känsla av nostalgi, för oss som är uppväxta under den tiden. På ett mycket skickligt vis kastas läsaren tillbaka till hur det var då och igenkänningen är slående på ett sätt som är ovanligt. Det kommer dröja länge innan jag kommer kunna släppa den här boken i tanken. På många sätt är det detta som gör boken till en riktig pärla, samtidigt som skräcktemat känns väldigt klassiskt för de årtiondena. Ett riktigt genidrag! Åh, så jag älskar det.
Kjell-Vidar har ett stort galleri av välskrivna karaktärer, det blir ganska många karaktärer att hålla reda på. Om en slöläser boken kommer en sannolikt att tappa bort en eller två personer, och bli lite lätt förvirrad. Men alla karaktärer har sin plats, och det finns ingen av dem jag vill ta bort. Flera karaktärer känns något stereotypa för den här sortens berättelser, som utspelar sig under den tidsperioden och jag tycker att det är till en fördel för att komma in i känslan.
Den är ett måste för den som gillar skräck och växte upp på 80- och 90-talet, eller den som vill få en inblick i hur skräck var på den tiden.
Betyg: 4 av 5